Celtic misbrukte muligheten
03.03.2024
Celtic fikk en gylden mulighet til å innta tabelltoppen i Scottish Premiership etter Rangers´overraskende tap 1-2 mot Motherwell på Ibrox i går etter middag. Med seier mot Hearts på Tynecastle i ettermiddag ville Celtic ha ledet med et poeng foran erkerivalen. Slik gikk det ikke og Celtic tapte 0-2 i en kontroversiell kamp hvor dommer Don Robertson og VAR så absolutt kom i fokus før pause. Callum McGregor som ble byttet ut i pausen mot Dundee i på onsdag rakk ikke å bli friskmeldt til ettermiddag kamp og han ble erstattet av Paulo Bernardo. Dette var den eneste endringen Brendan Rodgers foretok seg i forhold til startoppstillingen i onsdagens kamp.

I løpet av tre minutter innledningsvis ble mye av kampen avgjort. Etter 13 minutter fikk Celtic tildelt et straffespark etter at Yang-Hyun-jun ble felt og dommer Robertson hadde konfrontert med VAR. Adam Idah som var så sikker fra krittmerket to ganger mot Hibernian satte straffesparket lavt og midt i mål slik at hjemmelagets målvakt Zander Clark enkelt fikk et bein på ballen. Dette var femte gang en Celtic-spiller misset et straffespark i Scottish Premiership denne sesongen! Tre minutter seinere ble Yang utvist for farlig spill. Dommer Robertson ga først et gult kort, men dette ble omgjort til rødt etter at VAR ba ham om å se på skjermen. Celtic hadde en ball i nettet som ble korrekt avblåst for "offside" på Idah. To minutter før pause fikk Hearts tildelt et noe heldig straffespark etter at ballen berørte hånden til Tomoki Iwata. Jorge Grant var sikkerheten selv fra krittmerket. På overtid i 1.omgang hadde hjemmelagets toppscorer Lawrence Shankland en ball i nettet som ble avblåst for "offside". Denne avgjørelsen var korrekt håndtert av VAR.

Shankland satte inn sitt 20. mål for sesongen etter 56 minutter etter et flott angrep av Hearts. Dessverre klarte Celtic aldri komme ordentlig inn i kampen etter dette selv om laget skapte noen brukbare muligheter. Hearts´ målvakt Clark spilte en meget god kamp og bidro sterkt til at alle tre poengene ble igjen i Edinburgh. Kyogo erstattet Paulo Bernardo etter hvilen for å gi Celtic flere muligheter offensivt. Rodgers valgte overraskende kun foreta to bytter i løpet  av kampen. Hearts med en spiller mer på banen hadde god kontroll resten av av  omgangen og sikret sin andre seier over Celtic i Scottish Premiership denne denne sesongen. Dette har ikke skjedd siden 2006/07- sesongen og for første gang på seks år tappe både Rangers og Celtc samme helg i den skotske ligaen. Neste utfordring for Celtic er kvartfinalen i den  skotske cupen mot Livingston neste søndag.

Celtic (4-3-3): Hart; Johnston, Carter-Vickers, Scales, Taylor; Iwata (Kelly 79), O´Riley, Bernardo (Kyogo 45); Yang, Idah og Meada Ikke benyttet: Bain, Ralston, Lagerbielke, Welsh, Kühn, Holm og Palma Rødt kort: Yang Gult kort: Yang, Johnston og Kelly Tilskuere: 17.748 Celtics beste: Carter-Vickers